dinsdag 20 december 2016

The making of onze kerstkaart 2016
Om te beginnen: het overviel ons een beetje dat veel mensen de linker foto van ons drieluik niet herkenden als topshot maar dachten dat deze ons van voren liet zien. Dat gaf de opname een wat eh, andere betekenis dan door ons bedoeld. Kinky en geil waren kwalificaties die in de reacties voorkwamen. Op onze leeftijd, toe nou zeg.
Zoals wel vaker was het idee voor deze kaart alweer een jaar oud. We wilden op een of andere manier in een bad met kerstballen. Maar dat leverde allerlei problemen op.

Heeft iemand wel eens geprobeerd een ligbad met kerstballen te vullen? We waren vorig jaar al begonnen kerstballen in te slaan tegen afbraakprijzen maar het was snel duidelijk dat dat een rib uit ons lijf zou worden. Het bad zou dus gevuld moeten worden met iets anders, en daar dan een laagje ballen bovenop. We dachten aan vulmiddel zoals dekens, maar dat zou weinig bewegingsvrijheid overlaten. Verzitten in het bad zou telkens ingrijpende gevolgen hebben. Water leek de beste optie: kerstballen blijven drijven en ze gaan keurig opzij als je een andere houding zoekt.

Een complicatie was verder dat we zelf geen ligbad hebben. We dachten wel iets te kunnen regelen bij familie maar omdat badkamers toch altijd krap zijn, vroegen we advies aan Jan Terpstra, vriend en fotograaf. Tijdens een etentje zat hij wat met zijn smartphone te pielen en opeens zei hij: 'Ik heb een badkuip voor je gekocht. Een tientje.'

Om een lang verhaal kort te maken, de badkuip vond een plaats in Jans fotostudio in De Rijp, alwaar onze eerste volledig professioneel geproduceerde kerstkaart tot stand zou komen. Monique kon zichzelf helemaal kwijt in een orgie van kerstshoppen die allerlei attributen opleverde, zelfs zwemvliezen en een snorkel, maar vooral heel veel ballen. Veel teveel dachten we, maar de laag kerstballenschuim bleek uiteindelijk precies goed.


Intussen was benoorden Amsterdam Jan bezig zijn studio te verbouwen tot badkamer. Hij construeerde steunen voor het bad en een enorme lekbak van planken, waterdicht gemaakt met stevig zeil. Een lange afvoerslang maakte het mogelijk het bad te laten leeglopen, waarbij het water buiten op straat in de goot verdween.


Op de dag van de fotoshoot arriveerden we bij de studio met een auto vol boodschappentassen: allemaal kerstshit, maar ook bijvoorbeeld badkleding en handdoeken en zelfs onze kerstboom was er met versieringen en al bijgepropt.


 Toen begon het makkelijkste en leukste deel: datgene wat was voorbereid, hoefde alleen nog maar uitgevoerd te worden. Bad vullen, eerst met ballen, daarna het water erbij (warm water godzijdank).


Rekwisieten opstellen, doeken draperen, verkleden en hup het bad in.


Kijkrichtingen, gezichtsuitdrukkingen en camerastandpunten proberen. Jan op een best wel hoge keukentrap voor dat topshot. Daarna nog wat vrije oefeningen.
Tenslotte alles weer opruimen, waarbij niet alleen het water de straat op stroomde, maar het complete bad in Jans auto bleek te kunnen verdwijnen. Het is nog steeds beschikbaar voor toekomstige sessies. ;-)
We hadden wel tien kerstkaarten kunnen maken: grappig, gezellig, griezelig of desnoods geil, maar we hebben een hele hoop darlings uit de weg geruimd en het werd wat het werd.Voor de scherpe waarnemers: inderdaad was de fles niet geopend. We moesten nog 150 kilometer terugrijden en een fles belletjeswijn weggooien ging ons teveel aan het hart. We zullen in het kader van de voorbereidingen voor volgend  jaar deze fles, als hij leeg is, zuinig bewaren.

Behalve een gedenkwaardige serie foto's hebben we nog een aandenken aan het maken van deze kerstkaart: een vuilniszak vol deels met water volgelopen kerstballen. We zoeken nog een boom die groot genoeg is om ze allemaal te drogen te hangen.3 opmerkingen:

 1. Wat een voorbereiding...
  Maar dan heb je een hoop lol!
  Complimenten, ook voor Jan Terpstra.
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over een paar jaar: "Mijnheer Blankesteijn, fijn dat u heeft gesolliciteerd naar de vacture voor woordvoerder van de NCRV. Even eerst een vraag over die foto's die we op internet vonden...'

  BeantwoordenVerwijderen