zaterdag 16 december 2017

'The making of' onze kerstkaart 2017

Oef, dat viel niet mee dit jaar. We zijn niet voor niks ziek op deze kerstkaart. Het leek zo mooi te worden in de loop van december. Volop sneeuw en wij weten inmiddels dat als het in Nederland sneeuwt, in onze woonplaats een dubbele hoeveelheid terechtkomt. We vermoeden dat dat komt door de ligging aan de voet van een heuvelrug. Dus wat kon er misgaan?


We hebben geen gebrek aan ideeën waarbij sneeuw een rol speelt. En omdat het niet zo vaak sneeuwt, hopen die zich een beetje op. Het eerste plan waarmee we aan de slag gingen, vereiste een camera op een hoog standpunt. Ik bond het statief bovenin een driedelige ladder (klik op de foto om te zien dat het statief inderdaad in de top hangt)

Ná het vallen van de sneeuw hadden we wat tijd nodig voor ongestoorde voorbereidingen. Jammer genoeg zou volgens het KNMI de sneeuw overgaan in regen. Dat was een streep door de rekening. De ladder en het statief zijn ongebruikt blijven staan en we hebben ons gestort op een ander idee. Daarvoor hadden we alleen sneeuw nodig dus dat was minder kritisch. Dachten we.

Het beste was daarbij geweest, zeker achteraf gezien, als we iemand hadden gehad om echte foto's te maken. Door de aard van het idee (geheim!) was de zelfontspanner geen optie. Zo iemand was er niet en we dachten dat een videocamera de oplossing was. Dat bleek echter een aantal problemen op te leveren, waarvan een de beeldscherpte was. Hele scherpe video is nog altijd niet scherp genoeg voor een mooie foto. Een kerstvideo maken we misschien nog wel eens maar deze opname is genadeloos weggegooid wegens gebrek aan kwaliteit - behalve onderstaand clipje dan.Het derde plan betrof een nachtelijke buitenopname. Hier waren twee spelbrekers. Voor de tweede keer in successie ging de sneeuw naadloos over in regen. We probeerden een vrolijke sneeuwfoto te maken terwijl we zeiknat stonden te worden. Tegelijkertijd vertoonde mijn fototoestel een vreemd probleem waarbij het op eigen gezag de ene foto heel anders belichtte dan de andere. Opnieuw gingen alle opnamen de prullenmand in.

Drie prima ideeën, vele uren werk en nul resultaat. Van die gang van zaken waren we dus goed ziek en zo ontstond het idee om met Kerst ziek in bed te blijven. Na het bad van vorig jaar met een door sommigen als ondeugend ervaren topshot nu dus een onvervalste bedscène.

Voor een goed perspectief op genoemd bed werd de camera zo ongeveer tegen het plafond geplakt.


Monique probeerde als visagiste mijn bleke snoet te voorzien van een koortsblos. Niet dat je daar in de uiteindelijke opname veel van ziet - zo gaat het soms.Kat Pim raakte in grote verwarring maar wist uiteindelijk de essentie van het Kerstfeest toch te vinden.


 En een van de leukste details vond ik zelf het wijninfuus...


... waarvoor zelfs verschillende maten tuinslang zijn geprobeerd. Tenslotte hier een eerste versie met drie tekortkomingen. Daglicht geeft bijna nooit de juiste sfeer voor zo'n plaatje, daarom zijn we hierna de boel verder gaan verduisteren (uitgerekend op de dag van deze binnenopname was het schitterend zonnig weer). Verder is de uitsnede is te ruim en ik zit nog te worstelen met dat verdomde infuus, dat bijna niet in mijn ader te proppen was voordat de zelfontspanner afdrukte.Al met al zorgde deze heilzame sessie ervoor dat we net op tijd voor de Kerst weer waren opgeknapt. Mooie dagen!


4 opmerkingen:

 1. Heerlijk om op de vroege ochtend jullie pogingen te zien om die ene speciale kaart te maken. Wat is er mooier dan om mensen aan het lachen te maken en te zien hoe gedetailleerd jullie weer aan de slag zijn gegaan. Kwaliteit in alles, heerlijk. Fijne dagen, Nelleke van Lindonk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk zijn dit de enige kerstkaarten die ik ECHT leuk vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En de 'Making of...' zorgt voor verlengd plezier. Dank wederom!

  Emile

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bad, bed... what's next? "En zij freesden met grote frezen."

  BeantwoordenVerwijderen